Chiliz (CHZ)

Wat is Chiliz?

Iedereen die naast crypto investeerder ook gek is op sport, is bij Chiliz op het juiste adres. Chiliz is namelijk een cryptocurrency waarmee je via Socios.com tokens kan kopen van sportclubs over de hele wereld. Juventus, Paris Saint Germain en FC Barcelona zullen zelfs de mensen die geen voetbalfan zijn bekend in de oren klinken, wat al aantoont dat Chiliz het al ver geschopt heeft.

Hoe de cryptocurrency Chiliz is ontstaan en hoe het samenwerkt met o.a. Socios.com hebben we voor je beschreven in dit artikel.

Koop direct Chiliz met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Wat is Chiliz?

Chiliz is een cryptocurrency die is gecreëerd met het doel om sportclubs in staat te stellen tokens te maken die hun fans weer kunnen gebruiken. Waar vele cryptocurrencies dus veelal technisch zijn, heeft Chiliz ook een groot sociaal aspect.

Dit is hoe het werkt. Chiliz is een cryptocurrency die je kunt kopen op onder andere platformen als Binance. Met Chiliz kun je vervolgens op Socios.com (van hetzelfde bedrijf) tokens kopen van sportclubs.

Je vraagt je misschien af: en dan wat?

We gebruiken een voorbeeld. Stel jij hebt Chiliz (CHZ) gekocht en gaat Socios.com waar je ziet dat er tokens zijn van jouw favoriete club; bijvoorbeeld Juventus. Dan kun je op Socios.com je CHZ gebruiken om JUV tokens te kopen. JUV zijn in dit geval tokens van de club Juventus. Met die tokens kun jij binnen de digitale omgeving van Juventus stemmen op beslissingen die genomen gaan worden, deelnemen aan virtuele evenementen en andere exclusieve deals krijgen.

Hoe meer tokens van Juventus je hebt, hoe meer macht jij hebt tijdens het stemmen. Het is wel zo dat zodra je een token hebt gebruikt om te stemmen, die token voorgoed weg is. Als je CHZ dus gebruikt om sportclub tokens mee te kopen en daar vervolgens mee gaat stemmen, dan gebruik je de cryptocurrency echt om “aankopen” te doen.

Ben jij crypto investeerder, dan is dit waarschijnlijk niet je hoofddoel. Je overweegt dan CHZ te kopen om hier uiteindelijk geld mee te verdienen. In dat geval is het een kwestie van beoordelen of Chiliz toekomst heeft en vervolgens op het juiste moment tokens te kopen, zodat die hopelijk uiteindelijk meer waard worden. Of dat wel of niet gaat gebeuren wordt mede bepaald door de populariteit van Chiliz en Socios.com onder zowel sportclubs en hun fans.

Chiliz koers

Chiliz is begin 2021 alleen al met 1600% gestegen en heeft toen een hoop media aandacht gekregen. De live Chiliz koers kan je via onderstaande grafiek bekijken. De koers is interactief en kan aangepast worden naar jouw gewenste periode.

Het ontstaan van Chiliz

Chiliz is in 2019 officieel gelanceerd door Alexandre Dreyfus, Emma Diskin en Max Rabinovitch. Zij zijn echter in 2016 al begonnen met het idee voor de cryptocurrency uitwerken. CEO Alexandre Dreyfus heeft een tot dan toe al meerdere bedrijven opgericht waar hij ook de leiding had, dus heeft in dat opzicht veel ervaring in zijn positie. Het eerste idee was om blockchain technologie te gebruiken om sport fans hun favoriete club te laten supporten.

De eerste sportclub die zich bij Chiliz en Socios.com heeft aangesloten is de Italiaanse voetbalclub Juventus. Meer dan 100 clubs hebben zich inmiddels bij hen gevoegd, waaronder het welbekende Paris Saint Germain, AC Milan en FC Barcelona.

In tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies heeft Chiliz geen publieke ICO (Initial Coin Offering) gedaan maar een private placement. Dit betekent dat geselecteerde investeerders mee mochten doen aan het kopen van CHZ. Op die manier hebben ze toen 66 miljoen USD aan investeringen binnengehaald.

Zoals al eerder genoemd staat bij het verhaal van Chiliz niet alleen de technologie centraal (zoals dat bij veel andere crypto wel het geval is). Dat neemt natuurlijk niet weg dat zonder de blockchain technologie, Chiliz er niet was geweest.

De blockchain technologie is de manier waarop Chiliz zowel de integriteit als de transparantie van het stemmen gegarandeerd kan worden. Zonder die technologie was het een stuk moeilijker geweest om het “recht om te stemmen op een sportclub” een gemeengoed te maken waar op eerlijke wijze aan te verdienen valt.

Het platform Binance is een van de investeerders in Chiliz en is daarmee ook onderdeel geworden van de technologie die erachter zit. De Chiliz token is namelijk zowel beschikbaar op de Ethereum blockchain als ERC-20 token en op de Binance Smart Chain.

Socios.com

Het is duidelijk dat Chiliz de cryptocurrency is waarin mensen kunnen handelen en waarmee stemmen gekocht kunnen worden. De rol van Socios.com is echter belangrijk. Socios.com is namelijk het platform waarop het gebruik van CHZ wordt mogelijk gemaakt. Op dit platform kunnen de sportclubs de digitale transformatie doorgaan waar ze op doelen, en het mogelijk maken om fans te laten meebeslissen door middel van stemmen.

Potentie van Chiliz (CHZ)

Het beoordelen van de potentie van Chiliz is tweeledig. Aan de ene kant kijken we naar de populariteit en kwaliteit van de technologie en aan de andere kant naar het succes waarmee Chiliz samenwerkingen met clubs opzet die vervolgens weer moeten aanslaan bij fans.

We lichten een aantal punten toe. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er nooit een investeringsadvies gedaan kan worden. Niemand, dus ook wij niet, kunnen ten slotte in de toekomst kijken en daar een bindend advies over geven. Doe dus zeker ook je eigen onderzoek voordat je besluit tot het investeren in Chiliz. Deze beoordeling gaat dus ook over het investeren in Chiliz, mocht je gewoon interesse hebben in het kopen van CHZ zodat je kan stemmen bij je favoriete club op Socios.com, dan kan je dat uiteraard ook gewoon doen.

  • Binance is een grote naam binnen de cryptowereld en zijn niet alleen investeerder maar ook onderdeel van de CHZ token. Dit betekent dat zij baat hebben bij het succes van Chiliz. Waarschijnlijk kan Chiliz dan ook rekenen op veel support, wat enigszins zekerheid creëert voor de ontwikkeling van de cryptocurrency.
  • Niet alleen crypto’s zijn big business, voetbal en andere sporten zijn dat ook. Met de grootste clubs in de wereld als partners heeft Chiliz dus ontzettend veel draagvlak onder de doelgroep. Zij liften mee op de promotie die de clubs zullen doen onder fans om CHZ te gebruiken. Je ziet dus vaak ook reclame van dit platform tijdens voetbalwedstrijden.
  • Chiliz heeft slim nagedacht over de rol van fans bij sport en hoe hier op schaalbare wijze geld aan verdient kan worden. Sport heeft en zal altijd een reden zijn voor mensen om samen te komen en verbinding te zoeken. Hoe meer de wereld globaliseert en digitaliseert, hoe meer mensen het aantrekkelijk zullen vinden om online hun club te steunen.

Chiliz kopen

Mocht jij na het lezen van dit artikel en het doen van je eigen research Chiliz willen kopen, dan kan dit via het platform van Bitvavo. Klik hiervoor op onderstaande knop. Of lees onze Chiliz koopgids.

Koop direct Chiliz met iDeal

Bronnen

Website: https://www.chiliz.com/