Chainlink (LINK)

chainlink

Chainlink is, we zeggen het alvast, een pareltje. Of nouja, in potentie dan.
De currency waarin wij voor langere termijn investeren hebben bijna allemaal een unieke propositie. Een bijzondere functie die andere crypto’s niet hebben.

In ons ogen is Chainlink een voorbeeld van een unieke coin.

Koop direct Chainlink met iDeal

Bitvavo biedt sinds kort Chainlink aan, registreer nu en handel de eerste € 1000 gratis

Wat is Chainlink?

Chainlink vormt een tussenschakel met blockchain platformen en smart contracts. Chainlink zorgt ervoor dat data die niet op een blockchain te vinden is, opgehaald kan worden en gebruikt kan worden binnen smart contracts.

Smart contracts zijn contracten die online in werking worden gesteld met behulp van blockchain technologie. Hierdoor zijn contracten niet op een later moment te manipuleren, omdat nadat deze actief is geworden niet is aan te passen. Smart contacts of slimme overeenkomsten kennen we van de Ethereum blockchain. Ze hebben alleen één nadeel, het is niet mogelijk om externe data te verwerken in een smart contract.

Dit probleem heeft Chainlink opgelost door zogeheten ‘Oracles’. Oracles zorgen ervoor dat er connectie gelegd kan worden met externe data buiten de blockchain. Zo kan je bijvoorbeeld een API aanroepen en dit integreren in een contract. Qtum bijvoorbeeld maakt ook gebruik van Oracles, maar deze zijn centraal beheerd. De Oracles van Chainlink zijn volledig decentraal.

Een decentrale Oracle heeft een nadeel

Smart contracts zijn in het leven geroepen, omdat het vertrouwen biedt aan alle partijen. Een papieren contract zou theoretisch vervalst kunnen worden, dit is bij een normale smart contract onmogelijk. Beide partijen kunnen van te voren de smart contract inzien en deze goedkeuren. Dat is de kracht.

Een decentrale Oracle zorgt ervoor dat er gebruik wordt gemaakt van een externe bron. Dit is dan ook meteen hoe de betrouwbaarheid van de smart contract in het geding komt. De eigenaar van de bron zou in theorie gegevens kunnen veranderen om het contract te beïnvloeden.

De oplossing voor het probleem

Om dit probleem te omzeilen wil Chainlink enkel gebruikmaken van betrouwbare bronnen. Daarbij wordt de accuraatheid van de data gecontroleerd door de nodes van het netwerk. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door meerdere bronnen te gebruiken die dezelfde data aanleveren. Denk aan de Bitcoin koers van bijvoorbeeld Coinmarketcap en Coinpaprika.

Deze twee waarden moeten nagenoeg overeenkomen. Door deze oplossing kan Chainlink dezelfde betrouwbaarheid garanderen als een centrale Oracle of een normale smart contract.

Het netwerk bestaat uit nodes die elk hun eigen externe bron aanleveren. De incentive voor deze nodes zijn LINK tokens. Je krijgt dus in ruil voor het aanleveren van betrouwbare data LINK tokens.

Waar wordt de LINK token voor gebruikt?

De LINK token is geen ERC20 token maar een ERC677 token. Het is wel ontstaan uit de ERC20 token standaard. Hoe dan ook, het betekent dat het gebruikmaakt van de Ethereum blockchain. Voor nu is er geen migratie gepland en zal de token altijd op de Ethereum blockchain blijven draaien. Sommige tokens beginnen bij Ethereum en gaan dan over naar hun eigen mainnet.

De LINK token wordt gebruikt om node eigenaren te betalen voor het aanleveren van data voor smart contracts. Uiteraard is het ook bedoeld als investering of om te handelen.

De token bestaat sinds september 2017 toen het via een ICO bijna 30 miljoen euro ophaalde.

Wel of niet investeren?

De potentie van dit project is enorm, maar er zijn ook een aantal valkuilen. De reden waarom dit een goede investering kan zijn is dat Chainlink werkt met verschillende blockchains. Het maakt niet uit of over 5 jaar Bitcoin, Ethereum of Lisk het meest succesvol wordt; Chainlink werkt met alle platformen! Als je echt gelooft in dit project is het risico dan ook relatief klein. Zolang het maar gebruikt gaat worden, en hiervoor zijn samenwerkingen met grote bedrijven nodig.

Op dit moment is er een samenwerking geweest met SWIFT. SWIFT is een belangrijke speler binnen internationale banktransacties. Deze samenwerking is dan ook erg belangrijk. De zorgen van veel community leden ligt bij het feit dat er na deze samenwerking niet veel is gebeurd. Of misschien is er wel veel gebeurd, maar er wordt vrij weinig naar buiten gebracht. Sergey Nazarov, de oprichter, laat weinig van zich horen. Dit zal anders moeten want (helaas) is marketing nog steeds een belangrijk onderdeel in de cryptomarkt.

Naast SWIFT werkt Chainlink ook samen met Gartner en zelfs Google Cloud. In 2019 kondigde Google aan dat ze de oplossingen van Chainlink gebruiken om externe data te integreren in de blockchain. Na dit nieuws steeg de prijs natuurlijk exponentieel.

Het mooiste jaar tot nu toe voor Chainlink was 2020. Waar de Chainlink koers van $2 tot bijna $20 schoot. Daarna herstelde de prijs zich en werd het jaar afgesloten met een koers rond de $11.

We zijn benieuwd wat 2021 ons gaat brengen.

LINK koers


In de bovenstaande afbeelding is alle data te zien omtrent de Chainlink koers en prijs. De data wordt elke minuut vernieuwd.

Chainlink kopen

Geloof jij in de toekomst van Chainlink? Je kan Chainlink kopen met iDEAL bij Bitvavo.

Bronnen
Officiële website: smartcontracts.com/link
Wallet: In ontwikkeling, tot die tijd kan je jouw Binance adres gebruiken
Koers / Prijs: Bitvavo