Lisk (LSK)

lisk
Lisk is een platform met zijn eigen cryptomunten, LSK genoemd. Tot nu toe is deze coin redelijk onder de radar gebleven van de grote massa. Ja het staat in de top 20 van de totale marketcap maar er is een stuk minder hype omheen geweest dan bij bijvoorbeeld Vergecoin, Ripple en Reddcoin het geval is geweest. En dat is best gek want van alle digitale valuta die er zijn is Lisk een van onze meest favoriete.

Waarom dat zo is lees je in dit artikel. We zullen je uitleggen wie de oprichters zijn, wat Lisk precies is en waarom wij positief zijn over de toekomst van dit netwerk.

Koop direct Lisk met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Oprichters

De oprichters zijn Max Kordek en Oliver Beddows. Max was eerder werkzaam voor een ander project genaamd Crypti. Er heerste onenigheid binnen het bedrijf waardoor het uit elkaar viel. De mensen die betrokken eindigden in 2 teams en begonnen nieuwe projecten; Lisk en Ark. Max eindigde bij het Lisk team. Zijn mede-oprichter Oliver heeft meer dan 15 jaar ervaring als full stack developer en is verantwoordelijk voor het maken van tientallen applicaties wereldwijd. Toen Lisk begin 2016 werd opgericht wisten ze 14000 bitcoins als investering in te zamelen. Lisk.io is de officiële website.

Max Kordek
De founder; Max Kordek

Wat is het?

Het is te vergelijken met Ethereum. Dit houdt in dat Lisk een eigen platform is op hun eigen blockchain en een eigen digitale currency. Het is mogelijk om transacties te doen binnen het platform, maar ook is het mogelijk om dapps te ontwikkelen en smart contracts. Dapps zijn  gedecentraliseerde applicaties, zoals bijvoorbeeld games. Smart contracts zijn slimme contracten die worden vastgelegd op de blockchain. Het grootste verschil is dat Lisk met een proof-of-stake systeem werkt in plaats van proof-of-work. Tot nu toe nog niks revolutionairs, zou je zeggen.

Wat maakt Lisk uniek?

Javascript

De crypto wereld is nou eenmaal ingewikkeld, daar komen we niet omheen. Natuurlijk zal de technologie in de komende jaren wat toegankelijker worden maar dat kan nog lang gaan duren. Door de complexiteit zijn er weinig developers die aan de slag gaan met het ontwikkelen van applicaties op het Ethereum platform. Een belangrijke reden hiervan is dat dit platform draait op Solidity. Solidity is een codetaal waar minder dan 10.000 mensen wereldwijd mee kunnen werken. Lisk werkt echter op Javascript. Hierdoor is het aantal programmeurs die met Lisk aan de slag kunnen gigantisch groot, aangezien er 100.000-en mensen met javascript kunnen werken.

Wat ook belangrijk is om te melden is dat Lisk de visie heeft om, buiten de codetaal om, het hele proces om dapps te ontwikkelen zo makkelijk en soepel mogelijk wil laten maken. Een unieke en soepele user experience in combinatie met een toegankelijke codetaal moet gaan zorgen voor massa adoptie.

Sidechains

Er is nog een punt wat Lisk bijzonder maakt. Bij Ethereum worden alle dapps en smart contracts op dezelfde hoofdchain gebouwd waardoor het netwerk steeds langzamer wordt. Lisk maakt echter gebruik van sidechains. Dit zijn een soort aparte blockchains die gekoppeld zijn aan de ‘hoofdchain’ maar er niet direct onderdeel van maken. Elk bedrijf of elke app binnen het platform zal gebouwd worden op een eigen sidechain. Dit heeft 2 grote voordelen. Wanneer er een fout zit in een sidechain heeft het geen effect op de hoofdchain, waardoor het platform goed blijft werken. Daarnaast is het makkelijk om op te schalen, iets waar Ethereum bijvoorbeeld nog problemen mee heeft.

SDK

De ruggegraat van het netwerk zal de SDK zijn. SDK staat voor Software Development Kit. Met behulp van de SDK zal elke (javascript)-developer zijn eigen token en app kunnen lanceren op het netwerk. De SDK bestaat uit verschillende componenten. In het 3e kwartaal van 2018 zullen alle componenten zijn uitgekomen. Uit de community blijkt dat vele javascript liefhebbers daar nu al op zitten te wachten.

Goed om te weten

 • Developers

Wat ook goed is om te weten is dat er een serieus team achter het product zelf zit. Qua grootte van het team behoort Lisk tot de top van de branche,. En als we de berichten mogen geloven zal er in de komende maanden nog veel personeel bijkomen. Waarom is dit belangrijk? Omdat de grootte en kennis van een team een indruk geeft van de potentie en ontwikkeling van een project. De missie van Lisk is om blockchain en dapps toegankelijk maken voor de massa. De SDK zal dan ook extreem gebruiksvriendelijk worden.

 • Funds

Lisk heeft minimaal 140 miljoen € in de kas zitten. Dit geld kan bijna in zijn geheel uitgegeven worden aan marketing en aan het aannemen van nieuw gekwalificeerd personeel.

 • Marketing

In 2018 zal er veel meer focus komen op het marketingaspect. Hoewel wij geloven in het product zelf, weten wij ook dat marketing nou eenmaal belangrijk is om grote investeerders aan te trekken. Samenwerkingen met het in Nederland gevestigde Expand Online en het Duitse Taikonauten zijn al bevestigd.

En last, maar zeker niet least.;

Re-launch!

Op 20 februari zal Lisk een soort rebranding doorvoeren. O.a. het logo zal aangepast worden en ook de website krijgt een hele grote make-over. De rebranding zal groots gepresenteerd worden, met een keynote presentatie zoals we van Apple gewend zijn. Het zal meer zijn dan slechts een nieuw logo en een nieuwe website. De nieuwe website zal als een soort cockpit van het hele platform gaan fungeren.

Lisk koers

Hoewel Lisk nog redelijk onder de radar vliegt, is de koers zeer snel gestegen in 2017.
De waarde was op 1 januari nog 0,15 $ per lsk. Vandaag, op 28 december 2017 is de prijs gestegen naar 21,88 $. Een stijging van meer dan 10.000%. Wij zijn ervan overtuigd dat dit project op lange termijn een blijvertje is en een grote rol gaat spelen in de toekomstige blockchain maatschappij. Een marketcap vergelijkbaar met die van Ethereum is dan ook niet ondenkbaar. Wat we precies voor 2018 kunnen verwachten? Wij denken dat de 100$ grens zeker bereikt gaat worden. Maar we willen benadrukken dat elke investering een risico is, waarbij je al je geld kwijt kan raken.

Lisk kopen?

Dat kan heel gemakkelijk via Bitvavo. Klik op de knop om door te gaan. De meest gemakkelijke en goedkoopste manier om Lisk te kopen.

Koop direct Lisk met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Conclusie

Voor:

  • Enige ver ontwikkelde blockchain platform dat op javascript draait
  • Goede marketing
  • Groot development team
  • Sidechains zorgen voor uitstekende schaalbaarheid

Tegen:

 • In het verleden zijn er al aan aantal deadlines gemist. Als dit te vaak gebeurd dan verliezen investeerders hun vertrouwen en zullen ze uitstappen.