Ethereum minen

ethereum minen

Koop direct Ethereum met iDeal

Tijdelijk: registreer nu bij Bitvavo en handel gratis tot € 1000

Ethereum minen kan zeer winstgevend zijn, maar je moet wel goed weten wat je doet. Hoe haal je het meest uit je mining rig? Wat voor computer heb je nodig en welke software? Dit, en alle andere vragen die je hebt, zullen we beantwoorden in dit hoofdstuk.

Wat is het?

Ethereum minen is het proces waarbij transacties en data in de blockchain gecontroleerd en bevestigd worden door een netwerk van verschillende computers. Voor elk nieuw blok dat gecreëerd wordt, wordt een beloning uitgekeerd.

Het minen van Ethereum heeft 2 doeleinden;

  1. Het verifiëren en goedkeuren van transacties en data binnen het netwerk
  2. Het toevoegen van nieuwe munten (Ether) aan het netwerk

Dat werkt als volgt. Alle transacties worden opgeslagen in zogeheten blokken. Elke computer die aangesloten is op het netwerk, gebruikt zijn rekenkracht om deze transacties te controleren en goed te keuren, wanneer deze legitiem zijn. Om dit te doen moet een zeer lastige complexe formule worden opgelost. De computer (of de persoon erachter) die dit als eerst doet krijgt als beloning een bepaalde hoeveelheid Ethereum uitgekeerd. Zodra een blok volledig gecontroleerd en goedgekeurd is wordt deze toegevoegd aan de blockchain.

ethereum blockchain
Verschillende computers over de hele wereld houden het netwerk draaiende

Dit hele proces wordt proof of work genoemd. Binnen nu en een half jaar zal deze munt echter overstappen op een ander systeem, proof of stake genaamd. Bij proof of stake is het niet de persoon die als eerste de berekening oplost die de beloning krijgt. Bij dit systeem zijn het de personen die de meeste munten hebben degene die het netwerk veilig houden en nieuwe ‘blocks’ mogen aanmaken.

Welke hardware heb je nodig?

Het leuke van ethereum minen is dat veel mensen als de spullen in huis hebben om te beginnen. Als je een computer hebt waar je veel zware games op speelt is de kans groot dat je deze kan gebruiken. In theorie kan je zowel een CPU (Computing Processing Unit) als een GPU (Graphic Processing Unit) gebruiken. Omdat GPU’s een stuk efficiënter zijn met ethereum mining zullen we deze behandelen.

De GPU is een belangrijk onderdeel van je videokaart. Er zijn 2 soorten videokaarten, NVIDIA en AMD. Voor het minen van sommige currency (zoals Zcash) is een NVIDIA kaart het meest geschikt. Voor Ethereum werkt een AMD kaart het best. Om goed te kunnen minen heb je minimaal 2 gig werkgeheugen nodig, maar in dit geval geldt; meer = beter!

Omdat minen zo veel geld kan opleveren is de vraag naar videokaarten heel snel gestegen. Hierdoor is de prijs ook omhoog gegaan. Sommige kaarten zijn door deze marktwerking honderden euro’s duurder geworden.

Welke software?

Er is een hele lijst beschikbaar met allerlei soorten programma’s die je kan gebruiken. Alleen bijna iedereen is het erover eens dat Claymore veruit de beste optie is. Het is voor iedereen die redelijk technisch is makkelijk op te zetten. Het werkt zeer goed en het is zelfs mogelijk om  2 verschillende crypto’s tegelijk te minen. Mocht je  toch tegen problemen aanlopen zijn er op verschillende fora genoeg mensen die je kunnen helpen aangezien deze software veel gebruikt wordt.

Mining pools

Je kan in je eentje minen en hopen dat jouw computer de eerste is die het nieuwe blok vindt en dus een reward (opbrengst in de vorm van cryptovaluta) krijgt. Dit noemen we solo mining. Alleen de kans is best wel groot dat dit niet lukt, er zijn namelijk honderden anderen die dit ook proberen. Het is waarschijnlijk winstgevender om je aan te sluiten bij een mining pool. Dit is een groep van mensen die allemaal bezig zijn met Ethereum minen. Alle rewards worden evenredig verdeeld over het werk wat iedereen gedaan heeft. Vele handen maken licht werk zeg maar. Drie van de grootste en meest efficiënte pools zijn;

  • ETHpool
  • ETHfans
  • Miningpoolhub

Ethereum minen rendabel in 2022?

Update 2022: Ethereum minen in 2022 is nog wel mogelijk, maar (naar verwachting) stapt de gehele Ethereum blockchain over naar Proof of Stake. Dit betekent dat Ethereum mining niet meer mogelijk is en je Ether alleen nog kan staken.

Ethereum minen kan zeker nog rendabel zijn, maar is wel afhankelijk van verschillende factoren. Je hebt 2 elementen die voor winst (kunnen) zorgen. Je krijgt je beloningen. Wel moet je hier nog je stroomkosten vanaf halen. Als je voldoet aan de minimale hardware eisen zoals behandeld in dit hoofdstuk is dit geen probleem. Je beloning zal hoger zijn dan de kosten. Een ander element wat meespeelt is de prijsstijging van Ethereum zelf. Sinds begin 2017 is de waarde van ETH 70 x gegroeid. Dus elke ETH die je begin van 2017 zou hebben gemined, zou nu 70 x meer waard zijn.

Je kan op de volgende manier geld verdienen met GPU minen:

  • Ethereum minen met de verwachting dat ETH meer waard wordt
  • Een andere coin minen met de verwachting dat deze sneller in waarde stijgt dan ETH
  • Dual mining, zowel Ethereum als een andere coin tegelijkertijd minen (kan met Claymore)

Op de website https://whattomine.com/ kun je berekenen welke coin op dit moment het meeste rendement oplevert. Voer in welke videokaarten je hebt en je stroomkosten (let op reken euro om naar dollar) en ziet exact wat je winst is. Houd er wel rekening mee dat de difficulty verhoogd kan worden, waardoor je minder winst kan genereren. Bekijk deze pagina als je liever wilt Bitcoin minen.

Zelf starten?

Ben je overtuigd? Wil je extra geld verdienen door middel van minen? Vraag een gratis adviesgesprek aan. Zet je mining rig op en begin direct. Je zal vanaf elke locatie je voortgang in de gaten kunnen houden. Zo kan je op elk moment zien hoeveel winst je maakt. Je hoeft zelf dus zeker niet technisch te zijn om te beginnen met Ethereum minen.

Koop direct Ethereum met iDeal

Tijdelijk: registreer nu en handel gratis tot € 1000