Ethereum Classic (ETC)

ethereum classic
Dit artikel behandelt alles wat je wilt weten over Ethereum Classic (ETC). In 2016 is Ethereum Classic afgesplitst van de Ethereum blockchain. We leggen je graag uit waarom Ethereum Classic is ontstaan en wat het toekomstperspectief van de token in de markt is.

Koop direct Ethereum Classic met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Inhoudsopgave:

Wat is Ethereum Classic?

Ethereum Classic is een afsplitsing van het Ethereum. ETC heeft veel dezelfde functies als Ethereum. Voorbeelden van deze functies zijn het maken en inzetten van slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties. Daarnaast heeft Ethereum Classic diverse overeenkomende specificaties met Ethereum, zoals gemiddelde bloktijd, grootte en beloning.

Waarom is Ethereum Classic ontstaan?

Medio juni 2016 had het Ethereum netwerk te kampen met een agressieve hackersaanval welke bekend staat als de DAO Hack. De decentrale autonome organisatie The DAO was een investeringsfonds dat draaide op de Ethereum blockchain. The DAO hield zich voor de Ethereum stichting hoofdzakelijk bezig met de codificatie van regels en voorwaarden en de automatisering van het beslissingsproces. Hierdoor werd het mogelijk om een decentrale structuur te creëren, een van de belangrijkste uitgangspunten van de Ethereum community. Bij de DAO Hack werden maar liefst 3,6 miljoen ether tokens buit gemaakt door de hacker.

Op 20 juli 2016 voerde de Ethereum stichting een zogeheten hard fork uit, waardoor de hacker die verantwoordelijk was voor de DAO Hack werd geïsoleerd. De hard fork heeft er voor gezorgd dat de hack kon worden teruggedraaid en dat de DAO-fondsen werden teruggestort. Als gevolg ontstond een splitsing in de blokketen. Ethereum ging verder ontwikkelen onder de bekende naam. De originele blockchain van vóór de hard fork kreeg een nieuwe naam: Ethereum Classic (ETC).

Het was vervolgens de bedoeling dat alle Ethereum miners zouden overstappen naar de nieuwe blokketen van het nieuwe Ethereum netwerk (ETH). Niet iedereen uit de Ethereum community dacht er echter zo over. Volgens hen hoort de blockchain in principe onveranderbaar te zijn. Om die reden wordt er door hen nog altijd gemined en ontwikkeld in deze blockchain.

De overeenkomsten tussen ETH en ETC zijn voornamelijk terug te vinden in de blockchaintechnologie welke zij deelden tot de hard fork werd uitgevoerd en de ontwikkelingsmogelijkheden van de cryptocurrency. Ethereum Classic en Ethereum zijn echter cryptocurrencies die onafhankelijk van elkaar zijn.

Wallet en andere features

In tegenstelling tot Ethereum, heeft Ethereum Classic geen officiële eigen wallet ontwikkeld. De aanbevolen online wallet is te downloaden via de officiële website. Gebruik je liever een mobiele wallet? Ethereum Classic is compitabel met de Android en iOS applicaties van Jaxx.

Het team van Ethereum Classic deelt regelmatig nieuwsupdates via haar officiële Twitterkanaal. De belangrijkste informatie wordt tevens bijgehouden in een blogsectie op de website van Ethereum Classic.

ETC koers

 

Bovenstaande widget geeft om de minuut realtime updates over de koers van Ethereum Classic.

Moet je hier in investeren?

Sceptici zeggen dat een investering in Ethereum Classic weggegooid geld is. Volgens hen zijn de motieven van de ontwikkelaars en miners puur uit winstbejag gebaseerd. Dit zou kunnen betekenen dat de ontwikkeling stopt wanneer de speculanten hun beoogde winstdoelstellingen hebben behaald.

Er zijn echter ook goed onderbouwde redenen om wel te investeren in Ethereum Classic. Het team heeft een eigen roadmap ontwikkeld met een duidelijke visie voor ETC. Daarnaast is het goed mogelijk dat veel Ethereum projecten terug zullen gaan naar Ethereum Classic. Het minen van ETC is namelijk goedkoper dan het minen van Ethereum. Omdat de code in de basis hetzelfde is, is deze overstap voor ontwikkelaars eenvoudig te maken.

Wij vinden dat Ethereum Classic vooral geen interessante cryptomunt is voor de beginnende belegger. De community heeft echter wel een goed punt door vast te houden aan de originele onveranderbare blockchain. Veel mensen waarderen het dat de integriteit van transacties is behouden in de originele blockchain. In essentie waar Ethereum vóór de hard fork ook voor stond. Als het team meer aanhangers weet te boeien met deze filosofie, kan de digitale valuta veel meer waard worden.

Ethereum Classic (ETC) kopen?

Ben je overtuigd van het toekomstperspectief van ETC en wil je Ethereum Classic kopen?

Koop direct Ethereum Classic met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Bronnen
Officiële website: ethereumclassic.github.io
Wallet: Zie website
Koers / Prijs: CoinMarketCap