FTX Review

Het is voor sommige van ons een vrij nieuwe speler in de wereld van cryptocurrency exchange. Maakt dat het platform minder de moeite waard? Wij denken van niet. Sinds de oprichting van FTX, is zowel de bekendheid als de populariteit door het dak gegaan. Inmiddels is het platform zelfs één van de bekendste platformen buiten Europa. FTX heeft pas in 2022 besloten om zich ook te richten op de grote Europese markt.

In 2022 ging het compleet mis met FTX, op dat moment een van de grootste exchanges ter wereld. Het bedrijf raakte in financiële problemen en moest noodgedwongen een faillissement aanvragen. 

Voordat je aan de slag gaat met investeren in crypto, wil je weten waar je aan toe bent. Er zijn meerdere cryptocurrency exchange platformen, dus het is vrij lastig om hier een keuze uit te maken. In deze FTX review nemen we FTX uitgebreid onder de loep. In deze review bespreken we onder andere de geschiedenis, gebruiksvriendelijkheid én eventuele voor- en nadelen.

Lees de review helemaal tot het einde. Alleen zo kom je erachter of het platform geschikt is voor jou.

Wat is FTX precies?

Tot nu toe is het niet vreemd als FTX je niet bekend voor komt. Want ondanks de grote naamsbekendheid, heeft FTX een relatief klein marktaandeel in Europa, waaronder in Nederland en België. Je bent bij deze FTX review aan het juiste adres om hier meer over te weten te komen.

Pas sinds mei 2019 is het platform een écht feit en officieel in de lucht. Enkele maanden na de oprichting, mag FTX sinds december 2019 zich officiële partner noemen van grote namen als Binance. Het is duidelijk dat FTX zijn plekje binnen de markt meer dan veroverd heeft. Al met al is dat meer dan verdiend.

Tot nu toe doet FTX het met een klein team van specialisten, maar het is de verwachting dat het platform de komende jaren een enorme groei gaat maken, wat zorgt voor meer werkgelegenheid. FTX is opgericht, door de inmiddels bekende, Sam Bankman-Fried.

Wie is Sam Bankman-Fried?

Sam Bankman-Fried
Bron: FTX.com

De oprichting is te danken aan de Amerikaanse Sam Bankman-Fried, die op het moment van schrijven 30 jaar oud is (6 maart 1992).

De wortels van de jonge ondernemer liggen oorspronkelijk op het bekende Wall Street in New York City, waar hij in dienst van Google werkte als softwareontwikkelaar. Echter, in de jaren daarvoor werd al vrij duidelijk dat Sam zijn interesses ergens anders lagen dan van zijn leeftijdsgenoten. Al op 14-jarige leeftijd ging hij op een zomerkamp voor scholieren die geïnteresseerd zijn in wiskunde.

Na zijn studie en stage succesvol te hebben afgerond, richtte hij in 2017 al een eigen bedrijf op, dat gespecialiseerd was in handel en alles daaromheen. Nadat hij in 2018 een conferentie over cryptocurrency volgde en naar Hong Kong verhuisde, werd het daaropvolgende jaar FTX opgericht en gelanceerd.

De jaren daarna was hij een grote speler op de cryptomarkt en was iedereen positief over Sam. In 2022 keerde dit echter om en werd hij uitgekotst door de cryptowereld. Dit omdat hij door mismanagement en fraude het FTX platform ten onder heeft laten gaan.

Voordelen en nadelen van FTX?

FTX AppAls gebruiker van FTX profiteer je van de nodige voordelen. Ondanks de vele voordelen, zijn er ook een aantal nadelen om rekening mee te houden.

Zowel de voor- als nadelen staan tot slot hieronder op een rijtje beschreven:

Voordelen

  • Duidelijk wie de CEO is en deze is bekend
  • Ontwikkeld door traders
  • Geschikt voor zowel beginners als professionals
  • Meer dan 300 crypto’s
  • Goede beveiliging
  • Beschikbaar in Europa met euro’s

Nadelen

  • Engelse klantenservice
  • Niet in ieder land
  • Nog geen registraties of licenties in Europa
  • Geen iDEAL of Bancontact

Is FTX geschikt voor Nederlanders en Belgen?

FTX heeft de afgelopen jaren een groot bereik opgebouwd. Inmiddels kun je vanuit meer dan 200 landen investeren en gebruikmaken van FTX.

Wel zijn een aantal landen uitzonderingen op de regel, waaronder Amerika en Japan, wat vreemd overkomt aangezien Sam Bankman-Fried zelf een Amerikaan is. Voor de rest kun je de cryptocurrency exchange vrijwel overal gebruiken. Voor Amerikaanse gebruikers is FTX.us ontwikkeld.

Sinds 2022 richt FTX zich ook officieel op Europa, waaronder Nederland en België. Niet alleen is het mogelijk om eurotegoeden te storten, maar ze zullen ook hun best doen om te voldoen aan alle lokale wet- en regelgevingen. Dit is nu echter nog niet het geval.

Hoe zit het met gebruiksvriendelijkheid?

De drempel van investering in crypto ligt aanzienlijk laag. Dit is voor vrijwel iedereen toegankelijk. Er zitten echter wel een aantal eisen aan het gebruik van een dergelijk platform. Met name de gebruiksvriendelijkheid staat hoog op het wensenlijstje.

Als beginner kan een investering in crypto je overvallen. Zo kun je verschillende grafieken, cijfers en termen tegenkomen. Dit kan een afschrikkend effect hebben en maken dat je afziet van een dergelijke investering, terwijl je dit al langere tijd op je wensenlijstje hebt staan. De gebruiksvriendelijkheid is vaak het eerste waarnaar gekeken wordt bij een cryptocurrency exchange.

Bij de ontwikkeling van het platform is met meerdere aspecten rekening gehouden, waaronder met beginnende investeerders. FTX wil de toegankelijkheid van crypto investeringen zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk maken – ongeacht ervaring of niveau.

Daarbij is FTX mede opgericht door traders. Dit maakt dat de gebruiksvriendelijkheid nóg belangrijker werd. Bovendien beschikt het platform over een bijhorende smartphone app. Hier kun je de koers ieder moment van de dag bijhouden.

Verschillende handelsmethodes bij FTX

Iets wat invloed heeft op de gebruiksvriendelijkheid zijn de verschillende handelsmethodes. Zo kan je hier aan normale spot handel doen zoals bij elk andere exchange, en is hiervoor relatief weinig ervaring of kennis noodzakelijk.

FTX biedt echter ook Futures handel en leveraged tokens aan voor haar gebruikers. Hiervoor is het belangrijk dat je exact weet wat je doet om zo onnodige verliezen te beperken. Deze manier van handel is dan ook alleen geschikt voor ervaren gebruikers.

FTX Markets

FTX kosten en hoe je hier korting op krijgt

De standaard kosten bij FTX zijn laag als je dit vergelijkt met concurrenten. Standaard betaal je 0.020% aan kosten als market maker en 0.070% als market taker. Net als bij andere exchanges ontvang je korting als je meer handelt. Dit is echter weggelegd voor de echte grote jongens met miljoenen aan handelsvolume per maand.

Een makkelijkere manier om korting te ontvangen is door de native FTT token te holden. Wanneer je 100 dollar aan FTX Token (FTT) hold, ontvang je al 3% extra korting op de fees. Dit kan oplopen tot wel 60%, maar ook hier geldt weer dat dit weggelegd is voor de grote jongens (de early investors).

De aller makkelijkste manier om korting te ontvangen is door gebruik te maken van een verwijzingslink tijdens je registratie. Hiermee ontvang je direct 5% korting en daar hoef je verder niets voor te doen!

Wat doet FTX aan beveiliging?

Beveiliging van je account is geen onbelangrijk aspect. Dit geldt voor alle traders en eigenlijk als je accounts. Alleen zo kun je veilig en probleemloos gebruikmaken van je account.

Wat betreft beveiliging, kun je onderscheid maken tussen twee gradaties en deze hebben met het grensbedrag te maken. Wil je tot 2000 dollar investeren? Dan zijn de beveiligingsmaatregelen beperkt en hoef je qua gegevens niet veel aan te leveren (Tier 1). Een investering boven de 2000 dollar vraagt om uitgebreidere beveiligingsmaatregelen en om meer gegevens (Tier 2).

Hoe de maatregelen van FTX er precies uitzien? Hieronder staan een aantal voorbeelden op een rijtje beschreven.

  • Sterk wachtwoord: Bij aanmelding wordt gevraagd om een sterk wachtwoord. Dit is een 2FA-autorisatie. Een wachtwoord dat bestaat uit een unieke combinatie van cijfers, letters en tekens (Tier 1 en 2).
  • Algemene gegevens: Gegevens als je naam en geboortedatum zullen standaard gevraagd worden (Tier 1).
  • ID of paspoort: Om te verifiëren dat de opgegeven gegevens kloppen, wordt er om je ID of paspoort gevraagd. De gegevens worden tijdens dit proces met elkaar vergeleken (Tier 2).
  • Gezichtsherkenning: Wil je zonder grensbedrag gaan verhandelen in crypto? Dan wordt er om een extra stap gevraagd, namelijk gezichtsherkenning. Ook dit wordt gedaan om jouw gezicht naast de opgegeven gegevens te leggen (Tier 2).

Zodra je account geverifieerd is en de gegevens gecontroleerd zijn, kun je hier gebruik van maken. Vanaf dit moment kun je een bedrag gaan investeren. Naast dat de ingevoerde gegevens voor beveiliging zorgen, dienen deze ook als ‘vrijbrief’ voor gebruik.

In welke crypto’s kan je investeren?

Het FTX platform heeft een breed scala aan verschillende soorten crypto’s. Het zijn er maar liefst 300. Dit zijn zowel bekende als onbekende varianten. Een aantal voorbeeld van crypto’s waar je in kunt investeren, zijn de volgende:

In principe blijft het aanbod niet altijd hetzelfde. Om de zoveel tijd worden er nieuwe munten toegevoegd of minder presterende munten verwijderd. Het is dus goed om dit in de gaten te blijven houden. Zo blijf je altijd up-to-date en doen zich altijd andere investeringskansen voor.

Waar kan je terecht voor vragen?

Het gebruik van FTX kan de nodige vragen opleveren. Vooral technische vragen kunnen niet zelf opgelost worden. Een benaderbare klantenservice is hierbij essentieel. Je wil tenslotte snel en vakkundig te woord gestaan worden.

Zoals ieder platform beschikt ook FTX over een klantenservice. Deze klantenservice kun je op verschillende manieren bereiken. Zo is er een live chat waar je direct antwoord op je vragen kunt krijgen. Daarnaast zijn er ook verschillende social media kanalen waar je medewerkers op kunt berichten.

Let hierbij wel op: de gehele klantenservice is in het Engels. Ook kan het zo zijn dat een antwoord op je vraag langer dan 12 uur kan duren.

Wat zeggen gebruikers over FTX?

Een review is niet compleet zonder de mening van andere gebruikers. Door te kijken naar wat andere gebruikers vinden en hoe zij het ervaren, krijgen we een eerlijk beeld.

Zo geldt hetzelfde voor deze FTX review. Ook hier bekijken we wat gebruikers van FTX vinden van het platform en of zij hier positieve ervaringen aan over hebben gehouden.

Er komt duidelijk naar voren dat veel gebruikers van FTX enthousiast is – met name over de features, gebruiksvriendelijkheid en liquiditeit. Zowel het platform als de app werken zeer overzichtelijk en zijn beide niet lastig om te gebruiken. Ook kun je het persoonlijke dashboard aanpassen. Dit is zodat gegevens en informatie makkelijker te bekijken zijn.

Bovendien laat ook de beveiliging van het account niets te wensen over. Het verifiëren van het account kan een tijdrovend klusje zijn, maar dit maakt wel dat je voor hackers niet bang hoeft te zijn. FTX heeft hier duidelijk goed over nagedacht.

Conclusie FTX review

Voor het eerst investeren in crypto kan voor de nodige vraagtekens en onzekerheden zorgen – met name rondom beveiliging, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Daarbij wil je voor een betrouwbaar platform kiezen dat doet wat het belooft.

Hoewel FTX nog maar een aantal jaar online staat, is het inmiddels een grote speler geworden binnen cryptocurrency exchange. Dit blijkt wel uit de samenwerkingen en partnerschappen.

In 2022 is het platform echter failliet gegaan en zijn gebruikers al hun tegoeden kwijtgeraakt. Dit door wanbeleid van Sam Bankman-Fried. Dit laat zien dat zelfs de grootste exchanges ter wereld kunnen omvallen en dat je zo min mogelijk crypto bij een exchange moet parkeren.

FTX FAQ

Wat is FTX?

FTX is een cryptocurrency handelsplatform waar je crypto kan kopen en verkopen met euro. Het handelsplatform richt zich op de beginnende en ervaren crypto handelaar.

Kan je hier ook met iDEAL of Bancontact storten?

Nee, dat is in 2022 nog niet mogelijk. FTX richt zich sinds 2022 echter wel op de Europese markt, waardoor de verwachting is dat dit eraan komt.

Is er een verificatie vereist?

Ja, om te mogen handelen op dit platform is een level 2 identiteitsverificatie vereist. Hiervoor moet je redelijk wat informatie verschaffen over jezelf, maar ook over je vermogen en hoe je aan je geld komt. Na de verificatie kan je onbeperkt crypto handelen.

Heeft FTX een eigen token?

Ja, FTX heeft de FTX Token (FTT). Hiermee kan je korting op de handelskosten ontvangen, ook kan je FTT staken om meer beloningen te ontvangen.