Zcash (ZEC)

zcash zec
Zcash is een crypto van de eerste generatie. Al in 2016 was het mogelijk om in ZEC te handelen op online exchange platformen. Inmiddels bestaan er honderden verschillende crypocoins.

Heeft Zcash nog wel toegevoegde waarde als eerste generatie blockchain project?
Dat lees je in dit artikel.

Koop direct Zcash met iDeal

Wat is Zcash?

Zcash is een gedecentraliceerde en open-source cryptocurrency die de privacy van gebruikers beschermt. Bij elke transactie op de blockchain is het mogelijk om de zender, ontvanger en het bedrag te verbergen. Dit gebeurd aan de hand van een protocol genaamd Zero Knowledge Proof.

Het interessante van Zcash is de flexibiliteit die de gebruiker heeft. Iedereen heeft 2 adressen die gebruikt kunnen worden. Een transparant adres en een ‘privaat’ adres. Bij elke transactie die verzonden wordt kan de gebruiker kiezen welke gegevens worden afgeschermd. Zo kan je er voor kiezen om geen enkele gegevens af te schermen. In dat geval kies je voor het gebruik van je transparante adres. Op deze manier kan iedereen de gegevens van de transactie zien, net als bij Bitcoin. In een situatie waar je een geleend bedrag van een vriend wil terugbetalen kan het handig zijn om transactie gegevens openbaar te stellen, zodat je aan jouw vriend kan laten zien dat je hebt terugbetaald.

Voor bedrijfsgevoelige gegevens of criminele activiteiten is de kans groot dat je zoveel mogelijk gegevens geheim wil houden. In zo een situatie maak je gebruik van je prive adres.

PoW / Minen / Coins in omloop

De blockchain wordt werkend gehouden door middel van een Proof of Work systeem. Dit betekent ook dat er gemined kan worden. Er kunnen nooit meer dan 21 miljoen ZEC bestaan. Dit is het maximale aantal zoals aangegeven in de whitepaper. Op moment van schrijven zijn er ruim 3 miljoen munten in omloop. Zcash minen kan gewoon vanaf je computer, maar om echt wat te verdienen is het verstandig om een specifieke mining rig op te zetten en je aan te sluiten bij een mining pool.

Wil je minen maar weet je niet welke software en hardware nodig hebt? Of hoe je alles veilig moet installeren en opzetten? Cryptouniversity.nl levert alle benodigdheden waarmee je jouw eigen cryptovaluta kan minen.

ZEC koers

Cryptocurrency koersen zijn vaak minder stabiel dan reguliere aandelen. Ook de ZEC koers kan in korte tijd snel dalen of stijgen. In deze widget zie je de live koers en de live ZEC prijs in euro’s. Deze is gebaseerd op de gemiddelde prijs van alle exchanges gecombineerd.

Zcash kopen

Geloof jij in de toekomst van deze crypto? Je kan nu makkelijk investeren in slechts één stap!

Koop direct Zcash met iDeal

Bronnen
Officiële website: z.cash
Wallet: Zie website (getting started)
Koers / Prijs: CMC