Monero (XMR)

monero
In dit hoofdstuk behandelen we Monero, een cryptocurrency op blockchain technologie met een grote fanbase. Monero is een altcoin met momenteel een marketcap van 5,3 miljard $. Hiermee staan ze op de 11e plaats in de totale ranking. We zullen alles over deze digitale munt behandelen en onze objectieve mening geven. Waar kan je Monero kopen? Waar moet je ze bewaren en hoe heeft de prijs zich over de afgelopen jaren ontwikkeld?

Koop direct Monero met iDeal

Wat is Monero?

Het is een zogeheten privacycoin. Een digitaal betaalmiddel met een sterke focus op privacy. In oktober 2013 is het gecreëerd door een onbekende oprichter. Het project had echter al snel veel fans en werd overgenomen door een team van getalenteerde developers. Monero betekent ‘munt’ in Esperanto, een politiek neutrale taal die gemakkelijk te leren is door iedereen over de hele wereld. Zoals gezegd is Monero gericht op privacy. Hiermee komt het al een stuk dichterbij het officiële idee van de bitcoin; een gedecentraliseerd financieel systeem. Grote verschil; transacties zijn niet te traceren. Dit geldt voor alle onderdelen van de transactie. Zowel het adres van de verzender, het adres van de ontvanger en het overgemaakte bedrag zijn voor niemand in te zien.

Het is dan ook geen verrassing dat deze cryptocurrency erg populair is onder criminelen. Maar ook in de zakelijke wereld heeft deze munt gebruiksrecht. Stel je voor dat een chemiebedrijf een grote order doet bij een leverancier en deze betaalt met bitcoins. Concurrenten kunnen aan de hand van het BTC adres nagaan hoeveel andere leveringen er in het verleden zijn geweest. Als bedrijf wil je dit soort informatie binnenshuis houden. Monero helpt hierbij.

Monero mining

Monero is een munt die gemined kan worden. Monero minen kan zeer rendabel zijn, ook in Nederland. Het is mogelijk om te doen vanaf een Windows of Linux besturingssysteem. Het enige wat je nodig hebt is de juiste hardware en software. Ook is het aan te raden om je aan te sluiten bij een pool. Wil je zelf geld verdienen met minen maar weet je niet hoe het moet? Wij kunnen je een precieze berekening geven van hoeveel je kan verdienen en hierbij ook de volledige hardware en installatie verzorgen.

Wallet

Aangezien het een digitaal betaalmiddel betreft, heb je ook een digitale plek nodig om deze op te slaan. Wil je Monero kopen heb je een speciale rekening nodig. Hiervoor heb je 2 opties.

Je kan de officiële wallet gebruiken op getmonero.org. Hiervoor zal je deze wel moeten downloaden en opzetten. Een nadeel hiervan is dat als de koers ooit inklapt, je deze niet snel kan omzetten in ‘echt geld’ (fiat) of andere cryptovaluta. Wil je snel kunnen schakelen, gebruik dan Binance. Binance heeft accounts van tientallen altcoins ingebouwd. Omdat het ook een handelsplatform is kan je super snel schakelen en handelen om extra geld te verdienen. Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat je doet. Ook kan je overwegen om gebruik te maken van onze adviesdienst.

De koers

Laten we even kijken naar de monero koers en hoe deze zich heeft ontwikkeld de laatste jaren. Wat belangrijk is om te weten is dat Monero al ruim 3 jaar bestaat. In de cryptowereld is dit heel erg lang. Het heeft dan ook een grote marketcap opgebouwd.

Van juli 2014 tot juli 2016 gebeurde er vrij weinig. De koers fluctueerde rond de 1.3 €. Vanaf hier ontstond er een jaar lang een structurele stijging tot aan 120€, met een fikse terugval naar 70€. Op dit moment verwachte iedereen dat de waarde stabiel zou blijven maar het tegendeel gebeurde. De prijs steeg in minder dan 2 maanden tijd naar 280€, 400%!

Voordelen en nadelen

Elke cryptocurrency heeft voor- en nadelen. Om je een duidelijk beeld te geven, zetten we de pluspunten en minpunten onder elkaar. Het privacy element heeft zowel een voor als nadeel. Sommige organisaties hebben belang bij het beschermen van hun privacy terwijl banken het als een bedreiging zien.

Voordelen

 • Transacties zijn niet aan elkaar te linken
 • Transacties zijn niet te traceren
 • De blockchain is erg goed schaalbaar
 • Meest geavanceerde privacy features van alle altcoins
 • Open source project

Nadelen

 • 43% van alle geminede Monero coins worden gemined door 3 grote mining pools
 • Door de ingewikkelde encryptie zijn transacties op het netwerk heel zwaar
 • Privacy coins kunnen wel eens geboycot worden door banken en overheden op bezwaar van hoge boetes
 • Zover bekend zijn er (nog) geen partnerships bekend gemaakt met grote bedrijven of merken
 • Veel concurrentie van digitale valuta met een zelfde missie
 • Geen hardware wallet ondersteuning

Alternatieven

Hoewel Monero al het langst bestaat van alle privacycoins, en daarom ook het meest geavanceerd is, is er veel concurrentie. Een aantal concurrenten op de markt zijn;

Dash                                PivX                              Verge
dash coin      pivX      verge

Verge heeft in korte tijd een sterke positie gekregen in de markt. Dash bestaat ook al een aantal jaar en is ook een grote speler. PivX heeft een minder grote marketcap en staat op positie 48 in de totale markt (31 dec. 2017). Monero, Dash coin en Verge staan op positie 11, 9 en 16.

Monero kopen

Wil je Monero XMR kopen? Dit kan simpel en snel via Bitcoinmeester!

Koop direct Monero met iDeal

Ons oordeel

Wij vinden dat Monero een goed product heeft en een juiste visie. Wel zijn we ook kritisch. Niet per se op het product zelf maar wel op het privacy aspect. Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn voorstander van het niet openbaar stellen van persoonlijke gegevens en waardeoverdrachten. Alleen de vraag is hoe overheden er overdenken. Zodra de cryptocurrency markt gereguleerd gaat worden kan het wel eens afgelopen zijn met privacy coins. Op korte termijn echter is het een prima product, al zijn er ook veel concurrenten die ook een stukje van de taart willen. Ons advies; stop niet al je geld in privacycoins maar reserveer hier slechts een deel voor (bijvoorbeeld 15%). Verdeel deze 15% vervolgens over 2 verschillende coins, een gevestigde speler zoals Monero, en een kleinere speler zoals PivX.