Dash

dash logo

Het kan zijn dat je recentelijk over Dash gehoord hebt en hier terecht bent gekomen. Dash is de laatste tijd in populariteit gestegen. Het bedrijf is echter een voorbeeld van een van eerste generatie cryptocurrency. Al sinds mei 2014 wordt er ontwikkeld aan deze vorm van ‘Digital Cash’. Voor 25 maart stond de munt bekend onder de naam Darkcoin.

Koop direct DASH met iDeal

Wat is Dash?

Dash is een gedecentraliseerde vorm van digitaal geld. Het werkt op blockchain technologie wat ervoor zorgt dat alle informatie en transacties op een betrouwbare manier worden opgeslagen. Transacties op het Dash netwerk zijn anoniem, veilig en direct (onder de 4 seconden). De techniek is open-source, wat inhoudt dat iedereen de code kan inzien en erop verder ontwikkelen.

Privacy

Een van de belangrijke aspecten van deze digitale currency is privacy. Alle transacties zijn privé waardoor het voor een ander niet is in te zien, wat en naar wie je geld overmaakt. De technologie die hiervoor wordt gebruikt heet ahead of time anonymization. De vraag die veel mensen stellen is wat het verschil is tussen Dash en Monero (XMR). De precieze verschillen zijn zeer technisch. Waar het op neer komt is dat Monero gebruik maakt van technieken die nog meer geavanceerd zijn en privacy en anonimiteit nog beter garanderen.

Dash heeft zich de laatste jaren meer gefocust op gebruiksgemak dan op het privacy aspect. Daarnaast maakt het netwerk gebruik van een andere ontwikkeling; instantX. InstantX zorgt ervoor dat overboekingen binnen 4 seconden worden verwerkt. Ook de transactiekosten (zogeheten fee’s) zijn erg laag.

Nodes

Voor iedereen die minimaal 1000 Dash bezit is het mogelijk om een masternode op te richten. Een masternode kan je zien als een soort server binnen het netwerk. Deze masternodes zorgen ervoor dat het netwerk blijft werken en transacties verwerkt kunnen blijven worden. Als beloning voor het beheren van een masternode verdien je ongeveer 8% per jaar aan Dash. Voor de meeste onder ons is het onmogelijk om nu nog een masternode op te starten, gezien je heel veel geld nodig hebt om 1000 Dash te verzamelen.

Dash minen

Weet je nog niet wat minen precies is? In het volgende artikel wordt het duidelijk:

(Bitcoin) minen, wat is het en hoe werkt het?

Veel mensen weten niet dat je niet alleen Bitcoin of Ethereum kan minen. Er zijn vele andere digitale valuta die je kan ‘delven’. Dash is hier een voorbeeld van. Er zijn 2 manieren om te beginnen met Dash minen. Als je een goede pc hebt kan je deze gebruiken. Je hebt hier echter wel een hele goede videokaart voor nodig. Met een videokaart die niet efficiënt genoeg is zullen je stroomkosten niet opwegen tegen de beloning. Goede videokaarten op de markt zijn onder andere de Sapphire R9 Nano of de Gigabyte R9.

Een nog efficiëntere manier is door gebruik te maken van ASICs. ASICs zijn eigenlijk computers die speciaal ontwikkeld is voor te minen. Je kan ze dan ook niet gebruiken om filmpjes te kijken of te internetten. Minen, daarvoor gebruik je het. Omdat deze computers speciaal voor dit doeleinde zijn ontwikkeld werken ze ook erg snel en efficiënt. Een voorbeeld van een goede ASIC is de antminer.

Live koers

 

De live koers geeft je een beeld van de huidige Dash prijs. De prijs is een gemiddelde over alle online exchanges.

Dash kopen

Wil je Dash kopen? Denk jij dat dit de Bitcoin van de toekomst kan worden?

Koop direct DASH met iDeal

Bronnen
Officiële website: www.dash.org/
Wallet: Zie website
Koers: CoinMarketCap