Crypto leningen: wat zijn de voordelen en nadelen van crypto lenen?

Net zoals een huis, auto of andere investering kun je ook Bitcoins of andere crypto’s gebruiken als onderpand voor leningen. Dit zijn crypto leningen. Deze hebben vaak lage rentetarieven, geen kredietcheck en kunnen op dezelfde dag afgesloten worden (instant). Dat klinkt allemaal vrij positief nietwaar? Echter zijn er ook nadelen aan crypto leningen.

In dit artikel leggen we je uit hoe ze precies werken en wat de voordelen en nadelen ervan zijn.

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency bestaat sinds 2008 en werd door een anonieme programmeur (of programmeurs) gepresenteerd in een white paper. Dit was tegelijkertijd de geboorte van de bekendste crypto: de Bitcoin. In essentie is een cryptocurrency een digitale valuta die je kunt inwisselen tegen goederen of diensten op de blockchain.

De blockchain is het onderliggende, gedecentraliseerde systeem dat de handel in de verschillende cryptomunten mogelijk maakt. Het bijzondere aan deze blockchain is dat hoewel iedere gebruiker anoniem is, iedere transactie tussen die gebruikers volkomen openbaar is. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk fraude te plegen. Een ander voordeel is dat je niet langer een tussenpersoon, zoals een bank of overheid, nodig hebt om transacties uit te voeren.

Sinds het ontstaan van dit systeem, zijn er steeds meer financiële en niet-financiële principes en diensten die we kennen uit de ‘echte wereld’ overgeheveld naar de cryptowereld. Crypto leningen zijn hier een voorbeeld van.

Wat is een crypto lening?

Een crypto lening is in feite een gewaarborgde lening waarbij je een goed (een asset) als onderpand geeft om financiering te kunnen krijgen. In dit geval is cryptocurrency de asset die daarvoor gebruikt wordt. Die wordt aangeboden aan de verstrekker van een lening en in ruil daarvoor krijg je geld dat je in termijnen weer terugbetaalt. Als je de lening niet terugbetaalt zal de verstrekker het bedrag dat je gekregen hebt, vereffenen met de crypto’s die je hebt betaald. Dit geeft alle partijen dus een garantie.

Er zijn meerdere partijen waarbij het mogelijk is een crypto lening af te sluiten. We noemen er een paar: Binance, Nexo en Crypto.com. Deze hebben alle drie relatief lage rentepercentages en je kunt leningen voor een jaar maar ook voor drie jaar afsluiten. Je kunt vrij grote bedragen lenen van alle drie deze partijen.

Waar kan je een crypto lening afsluiten?

Er zijn verschillende bedrijven waar je crypto leningen kan afsluiten. Dit zijn gecentraliseerde bedrijven met een winstoogmerk. Zeker nu, in 2023, worden interessante rentes aangeboden voor leners en uitleners. Het is vraag hoelang deze rentes beschikbaar blijven.

Crypto lening bedrijven:

Voordelen van crypto leningen

Crypto-leningen zijn zowel voor bedrijven als personen een interessante manier van geld lenen. Vergeleken met conventionele banken is het cryptosysteem een stuk toegankelijker. We noemen de grootste voordelen:

 • Aantrekkelijke rentetarieven
 • Lage transactiekosten
 • Je hebt geen bankrekening nodig
 • Versimpelde en snellere procedures
 • Toegang tot een gediversifieerd beleggers portfolio
 • Geen geografische restricties
 • Geen BKR registraties of checks

Nadelen van crypto leningen

 • Verzekeringen: Leningen bij conventionele banken zijn vaak verzekerd door een staat. De meest crypto platforms zijn niet verzekerd en als dat wel zo is vaak in mindere mate dan bij een conventionele lening. Het wanbetalingsrisico voor een crypto lening is dus een stuk hoger.
 • Hackers: Aangezien alle transacties plaatsvinden via het internet is het risico om gehackt te worden een stuk groter dan bij een ‘normale’ lening.
 • Volatiliteit: dit is met name voor lening verstrekkers een nadeel. Als een bepaalde coin ineens scherp daalt in waarde en de lener besluit zijn lening af te betalen, kan de verstrekker behoorlijk verlies lijden. De prijs van Bitcoin fluctueerde tussen april en oktober 2021 bijvoorbeeld tussen de $30.000 en $64.000.
 • Ongereguleerd: het handelen in crypto’s (en dus ook leningen erin afsluiten) is een ongereguleerd gebeuren. Langzamerhand worden er wel steeds meer maatregelen genomen door met name overheden om crypto aan banden te leggen. Het zou dus kunnen dat het steeds moeilijker/duurder wordt om crypto leningen af te gaan sluiten, omdat er bijvoorbeeld belasting over geheven gaat worden.
 • Faillissementen: De bedrijven die crypto leningen verschaffen zijn bedrijven die ook failliet kunnen gaan. Wanneer zij bijvoorbeeld te lage rentes vragen of wanneer tegoeden gestolen worden, is het maar de vraag of ze dit kunnen overleven.

Voor wie zijn crypto leningen interessant?

Het afsluiten van een crypto lening is vooral interessant voor iemand die een behoorlijk sterk crypto portfolio heeft en in korte tijd ‘echt geld’ nodig heeft om bijvoorbeeld een nieuw bedrijf op te richten.

Omdat de prijs van vrijwel alle cryptomunten een behoorlijk hoge volatiliteit heeft, is het af te raden om hier als beginneling gebruik van te maken. Het is wel mogelijk om te investeren in een crypto lening en te gokken dat de waarde van de desbetreffende crypto zal dalen en dan flink te cashen, maar dit is echt voor de gevorderde crypto investeerder.