Bitcoin Gold (BTG)

bitcoin gold

Dit artikel behandeld alles wat je wilt weten over Bitcoin Gold (BTG). Eind 2017 is Bitcoin Gold ontstaan als afsplitsing van de oorspronkelijke Bitcoin blockchain. Dit wordt een ‘hard fork’ genoemd.

Heeft BTG echt toegevoegde waarde of is het niets meer dan een slap aftreksel van de oorspronkelijke cryptocurrency? Lees nu verder.

Koop direct Bitcoin Gold met iDeal

Inhoudsopgave

  • Wat is Bitcoin Gold?
  • Waarom is het ontstaan?
  • Eigenschappen
  • BTG koers
  • Wel of geen serieus project?
  • Bitcoin Gold kopen

Wat is Bitcoin Gold?

Bitcoin Gold is een afsplitsing van de bekende cryptovaluta Bitcoin. BTG is van mening dat Bitcoin niet de rol ver vult waarvoor het eigenlijk bedoeld is. Vandaar het motto “Make Bitcoin decentralized again”.

Waarom is Bitcoin Gold ontstaan?

Hoewel Bitcoin op papier nog steeds een gedecentraliseerd betaalmiddel is, ligt de macht vooral bij een kleine groep machtige mensen. Om het netwerk en de blockchain te laten werken wordt gebruik gemaakt van de rekenkracht van computers. Dit wordt ook wel bitcoin minen genoemd. In ruil voor het minen worden deze mensen beloond met ‘gratis’ coins. Bij de originele Bitcoin kocht dit zoveel rekenkracht dat je er speciale computers voor nodig hebt die vooral in het bezit zijn van machtige Chinezen, waar de stroom nog goedkoop is. 

Om te zorgen dat minen niet alleen mogelijk is voor een kleine groep mensen is Bitcoin Gold ASIC resistent gemaakt. ASIC is de benaming voor deze zeer krachtige computers die gebruikt worden voor minen. Deze supercomputers kunnen dus niet gebruikt worden voor het minen van Bitcoin Gold, waardoor iedereen met reguliere computers mee kan werken aan het draaiend houden van het netwerk.

BTG vs BTC en BCH

Net als Bitcoin Cash is Bitcoin Gold een afsplitsing (hard fork) van de originele Bitcoin. Het is interessant om te zien wat de technische verschillen zijn tussen deze 3 cryptocurrency.

Bitcoin Bitcoin Gold Bitcoin Cash
Hoe te minen? ASIC ASIC-resistent ASIC
Block tijd ~10 minuten ~10 minuten ~10 minuten
Aanpassing moeilijkheidsgraad ~2 weken Elk block ~2 weken
SegWit ja ja nee
Herhaling bescherming ja ja
Totale omloop van munten 21 miljoen 21 miljoen 21 miljoen

Bitcoin Gold Wallet 

Via de officiële website van Bitcoin Gold kan je de Bitcoin Gold Core Wallet downloaden voor Windows, Mac en Linux. Op de officiële site wordt echter aangeraden om de wallet van een derde partij te downloaden. Onze aanbevelingen hier is het gebruik van een hardware wallet, waarbij de Ledger Nano S en de TREZOR het meest veilig zijn.

Aangezien BTG in volle ontwikkeling is, raden wij het aan om het laatste nieuws bij te houden via Facebook, Twitter of diverse forums zoals Reddit.

Bitcoin Gold koers

 

De Bitcoin Gold koers in Euro volg je hier live. De prijs zal om de minuut worden geüpdate.

Wel of geen serieus project?

Exchanges waren in het begin uiterst sceptisch over deze vork van Bitcoin. Er zijn, vooral eind 2017 zoveel hard forks van Bitcoin geweest dat het niet meer bij te houden was. Ondertussen is het wel mogelijk om Bitcoin Gold te verhandelen op Bittrex. Het team achter de munt heeft echter een goede visie. Decentralisatie is belangrijk, en ASIC-resistentie is een goed initiatief. Vaak weten technische engineers de huidige ASIC’s echter zo aan te passen dat ze wel gebruikt kunnen worden om munten te minen die eerst ASIC resistent waren. Voorlopig is dat bij Bitcoin Gold echter nog niet gebeurd. 

Het project heeft vele aanhangers en getuige de roadmap heeft Bitcoin Gold veel in petto. Ja tuurlijk, het is gebaseerd op Bitcoin, maar Bitcoin Gold heeft in een waanzinnig tempo de organisatie neergezet die ze nu zijn. Op lange termijn zien wij geen grote rol voor deze hard fork weggelegd, op korte termijn kan het echter interessant zijn.

Bitcoin Gold (BTG) kopen?

Bitcoin Gold kopen is interessant als je het vermoeden heb dat de prijs in de toekomst zal stijgen. Dit is grotendeels afhankelijk van hoeveel mensen echt in BTG geloven. Wil je snel BTG kopen? Volg dan onderstaande link.

Koop direct Bitcoin Gold met iDeal

Bronnen
Officiële website: bitcoingold.org
Wallet: Zie website
Koers / Prijs: CoinMarketCap