Bitcoin halving op komst in 2020

Nog even en dan is het weer zo ver. Er zal dan een ‘Bitcoin halving’ plaatsvinden. Wat is een halving precies en wat betekent dit voor de Bitcoin community en de waarde van de digitale munt? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een Bitcoin halving?

Een Bitcoin halving is verkleining van de beloning die iemand krijgt voor het minen van een Bitcoin. Momenteel is de beloning voor iemand die een Bitcoin minet nog 12,5 BTC. Na de halving zal de beloning nog slechts 6,25 BTC zijn. Deze beloningen worden ook wel block rewards genoemd.

Een block reward wordt vrijgegeven aan personen die transacties verifiëren en een nieuw block toevoegen aan de blockchain. Elke keer dat er een nieuw block wordt toegevoegd komen er dus 12.5 Bitcoins vrij. Het totaal aantal Bitcoin wat ooit kan worden vrijgegeven is 21 miljoen.

Om in aanmerking te komen voor block rewards door middel van mining dien je voldoende rekenkracht te leveren. Dit kost veel energie waardoor het lang niet voor iedereen de moeite waard is om hier mee bezig te houden.

Bitcoin halving
In mei 2020 zal de volgende halving plaats vinden.

Wanneer vindt de volgende halving plaats?

De volgende halving vindt waarschijnlijk plaats in mei 2020. Dan zal de block reward gehalveerd worden naar 6,25 BTC. Het zal niet de eerste halving zijn die plaatsvindt. Een halving vind plaats bij elke 210.000 aangemaakte ‘blocks’. En dat is al 2 keer eerder gebeurd. Dit houdt dus in dat in het begin tijd van de Bitcoin, miners nog 50 Bitcoin kregen voor het aanmaken van nieuwe blocks.

Geïnteresseerd in het kopen van Bitcoin? Bekijk hier waar je Bitcoin prijzen vergelijken kan bij alle aanbieders.

Wel of niet blijven minen?

We gaven net al aan dat het niet voor iedereen winstgevend is om te minen. Wanneer de beloning halveert, zal het voor nog minder mensen winstgevend blijven. Is het nog wel aan te raden om te blijven minen nadat de halving heeft plaatsgevonden?

Ja, voor sommige mensen wel. Hoe winstgevend minen is hangt namelijk af van verschillende factoren. Een van de factoren is wat voor soort hardware je gebruikt. Een andere factor is de kosten van energie. Sommige mensen hebben niet alleen de allerbeste mining hardware, zij begeven zich ook in landen waar stroom heel goedkoop is. Hierdoor blijft het voor deze groep mensen toch nog aantrekkelijk om te blijven minen.

Een andere reden waardoor een halving niet per sé tot minder miners leidt is de invloed op de prijs van Bitcoin.

Invloed op de prijs van Bitcoin

Een halving kan van directe invloed zijn op de prijs van Bitcoin. Dit komt allemaal door marktwerking, oftewel, de verhouding tussen vraag en aanbod. Op dit moment komen er elke dag ongeveer 1800 BTC vrij. Na de halving zal dit ongeveer 900 zijn. Het aanbod dat dagelijkse verhandelbaar wordt op de markt wordt dus een stuk kleiner. Wanneer de vraag gelijk blijft, of zelfs zal stijgen, zal de prijs van Bitcoin automatisch weer stijgen.

We zagen hetzelfde al 2 keer eerder gebeuren. Zowel een jaar na de 1e en een jaar na de 2e halving bereikte de Bitcoin de hoogste koers tot dan toe. Veel Bitcoin beleggers en handelaren geloven dat dit weer gaat gebeuren en zullen zeker in de periode voorafgaand aan de halving hun Bitcoin portefeuille uitbreiden.

Wil je zelf ook mee doen met de Bitcoin hype? Bitcoin kopen kan gemakkelijk op Cryptohulp.nu